Duyusal Kaçınma Nedir?
Duyusal kaçınma, bir kişinin, çoğunlukla doğumdan itibaren olan, çoğu durumda normal uyaranların verdiği duyusal uyarıcıların üstüne tepki vermeyi reddetmesi ya da kontrol altına almasıdır. Duyusal kaçınma, özellikle küçük çocuklar arasında görülen sık rastlanan bir durumdur. Duyusal kaçınma, çocukların bazı fiziksel uyaranların, gürültülerin, seslerin, dokuların, kokuların, tatların veya gözlemlerin yol açtığı sıkıntıya olumsuz tepki vermesi olarak tanımlanabilir.
Duyusal Kaçınmanın Belirtileri
Duyusal kaçınmanın belirtileri arasında, çocukların özellikle tuhaf seslerden, dokunuşlardan, giysilerden, gıdalardan, kokulardan veya gözlemlerden kaçınması, günlük hayatının veya aktivitelerinin herhangi birini tamamlamasında ya da başlamasında gecikmeye neden olabilecek ölçüde sürekli tedirgin olmaları, çevresel uyaranlara çok tepki vermeleri veya uyarıcıların üstesinden gelmek için çok uzun süre almaları sayılabilir.
Duyusal Kaçınmanın Nedenleri
Duyusal kaçınmanın arkasındaki nedenler, çeşitli faktörlere dayanmaktadır. Bazı durumlarda, anne ve babadan kaynaklanan duyusal bozukluklar, çocuğun duyusal kaçınma belirtileri göstermesine neden olabilir. Buna ek olarak, çocuğun özellikle yeni veya tuhaf durumlara karşı hassas olması, duyusal kaçınma belirtileri göstermesine de neden olabilir. Ayrıca, çocuğun çevresinde olumsuz koşulların olması, çocuğun duyusal kaçınma belirtileri göstermesine de neden olabilir.
Duyusal Kaçınmanın Tedavisi
Duyusal kaçınmanın tedavisi, çocuğun yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak, çocuğun, özellikle çevresinde olumlu çevresel koşulların olmasının teşvik edilmesi, duyusal kaçınma belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, çocuğun duyusal kaçınma belirtileriyle baş etmesine yardımcı olmak için duyusal terapi veya duyusal uyarılma terapisi gibi danışmanlık veya terapötik stratejiler kullanılabilir.
Duyusal kaçınma, bir kişinin normal uyaranların verdiği duyusal uyarıcılara olan tepkisini kontrol altına almasını ya da reddetmesini ifade eder. Duyusal kaçınmanın belirtileri, çocukların bazı fiziksel uyaranlardan kaçınmasından tutunda, günlük hayatının herhangi birini tamamlamasında ya da başlamasında gecikmeye neden olabilecek ölçüde sürekli tedirgin olmalarına kadar değişkenlik gösterir. Duyusal kaçınmanın arkasındaki nedenler, çeşitli faktörlere dayanmaktadır ve duyusal kaçınmanın tedavisi, çocuğun yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Çok sayıda danışmanlık ve terapötik strateji, çocuğun duyusal kaçınma belirtileriyle baş etmesine yardımcı olmak için kullanılabilir.