Samsunda hangi meyve yetişir?
MEYVE ÜRETİMİNDE SAMSUN LİDER Armut, şeftali, ayva, elma ve kiraz gibi meyve türlerinde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alan Samsun, Türkiye fındık üretiminin yüzde 17,8’ini karşılıyor.
Samsun’un neyi meşhur tarım?
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1., biber üretiminde ise 2. sırada yer aldı. Samsun’da en çok yetiştirilen ürünler biber, taze fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun’da neler yetişiyor?
Yetiştirilen ürünler çok çeşitlidir ve buğday, arpa, pirinç, fasulye, soya fasulyesi, nohut, şeker pancarı, tütün, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma içerir. Havza ilçesi nüfus açısından bölgede orta seviyededir.
Samsunda ne üretilir?
Tarla ürünleri: İlde ekonomik olarak yetiştirilen dört ana ürün buğday, mısır, pirinç ve tütündür. Ayçiçeği endüstriyel bir ürün olarak yetiştirilir. Çayır meraları ve yem bitkileri ekimi son yıllarda artmıştır.
Samsun’un en meşhur meyvesi nedir?
“Aronya meyvesi ülkemiz ve Samsun için yeni bir üründür. Katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek özel bir bitkidir.”
Samsun’un neyi meşhur?
İşte Samsun’da mutlaka denemeniz gereken 10 lezzet: Bafra Pide, Kavak Kaz Tiridi, Çarşamba Keşkeği, Bafra Nokul, Çakallı Menemeni, Kavrulmuş Fasulye Turşusu, Kıvratma Tatlısı, Kavurmalı KırçanDaha fazla ürün…
Samsun’da neyi meşhur yiyecek?
Samsun’un meşhur yemekleri: Fasulye ve ıspanak çorbalı tirit mısır çorbası.
Samsun Çarşambanın neyi meşhur?
Mısır keki, mısır çorbası, keşkek, kara lahana çorbası ve dolması ve kaz tirididi bölgenin en meşhur yemekleridir. Buğday unundan yapılan “buğday pidesi” de son derece lezzetlidir, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak bilinen kapalı pide aslında Çarşamba günü yapılır.
Samsun’un en meşhur yeri neresidir?
Samsun’da doğal güzellikler bakımından ilk sırada Şahinkaya Kanyonu yer alırken, ikinci sırada Nebiyan Dağı yer alıyor.
Samsun’un neyi meşhur hediye?
Hediyelik tatlı atıştırmalık olarak; Bafra Kaymaklı Lokum, Bafra Nokulu, Çarşamba Kıvratması, İncir, Deveci Armudu ve Şeftali’den seçim yapabilirsiniz. Hediyelik olarak; çeşitli ahşap oyuncaklar, Atatürk Heykeli, Bandırma Vapur Maketi, Çarşamba Şapkası ve Şimşir Kaşık gibi seçenekleri değerlendirebilirsiniz.
Samsun’da fındık var mıdır?
Samsun’da toplam 1 milyon 240 bin dekarlık alanda yetiştirilen fındıklardan bu yıl 114 bin tonun üzerinde hasat yapılacak. Türkiye’de Ordu’dan sonra üretimde ikinci sırada yer alan Samsun’da fındık hasadı ağustos ayının ilk haftasında başlarken, üreticinin kurutma işlemiyle ilgili çalışmaları sürüyor.
Samsun’un iklimi nedir?
Samsun genel olarak ılıman bir iklime sahiptir. Ancak kıyı ve iç kesimlerdeki iklim iki farklı özelliğe sahiptir. Kıyıda (Merkez İlçe, Terme, Çarşamba, Bafra, Alaçam, 19 Mayıs, Tekkeköy ve Yakakent) Karadeniz ikliminin etkileri görülür. Bu nedenle kıyıda yazlar sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır.
Samsun’da hangi sebzeler yetişir?
Samsun lahana, taze fasulye ve kabak üretiminde 1. sırada yer alırken, biber üretiminde 2. ve patlıcan üretiminde 6. sırada yer aldı. Samsun’da en çok yetiştirilen ürünler biber, taze fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerdir.
Samsun ne ihraç ediyor?
Samsun’dan en çok ihraç edilen ürünlerin değirmen, demir-çelik, motorlu taşıtlar, kazanlar, makine ve mekanik cihazlar ile balık ve kabuklu deniz ürünleri olduğunu belirten Murzioğlu, “Şehrimizin 86 fasla ihracat yaptığını görüyoruz.” dedi.
Samsunda şeftali yetişir mi?
Son yıllarda Samsun ilinde şeftali yetiştiriciliği ve üretiminde giderek artan bir eğilim gözlenmektedir. Samsun ilinin Türkiye şeftali üretimindeki payı 1994 yılında %2,1 iken, bu pay 2003 yılında %4,8’e çıkmıştır.
En çok hangi meyve yetişir?
Yaklaşık 16,9 milyon tona ulaşan Türkiye meyve üretiminin yaklaşık dörtte biri üzümlerden oluşuyor. En çok üretilen meyve ürünleri arasında üzümden sonra elma ikinci, portakal üçüncü, zeytin dördüncü ve mandalina beşinci sırada yer alıyor.
Samsunda şeftali yetişir mi?
Son yıllarda Samsun ilinde şeftali yetiştiriciliği ve üretiminde giderek artan bir eğilim gözlenmektedir. Samsun ilinin Türkiye şeftali üretimindeki payı 1994 yılında %2,1 iken, bu pay 2003 yılında %4,8’e çıkmıştır.
Samsun’da ne yenir?
Samsun Yemek RehberiBafra / Samsun Pidesi – Bakla Sarması.
Mayıs ayında hangi meyveler yetişir?
Mayıs Ayı Meyveleri: Şelale, Çilek, Erik, Karadut, Erik. Haziran Ayı Meyveleri: Kiraz, Kayısı, Çilek, Şeftali, Yeşil Erik, Yeni Dünya, Dut. Temmuz Ayı Meyveleri: Kayısı, Kiraz, Üzüm, Şeftali, Kavun, Karpuz, Vişne.